Menu


Een nieuwe kerstgroep


Het gemis van het kerstdiorama thuis is goed gemaakt door een klassieke groep die we vonden bij atelier 'Made in Ashtown' in Idskenhuizen (Frl.). De groep is een door Christien Dijkstra zorgvuldig gegoten en prachtig beschilderde verkleinde replica van de kerstgroep uit de kerk in Idskenhuizen.
(Atelier 'Made in Ashtown')
Nog een kerstgroepDe door Jim Shore ontworpen oosters aandoende kerstgroep die we elk jaar in onze gang neerzetten.
Papieren kerststallen


Naast de verzameling beeldjes van het grote kerstdiorama hebben we ook een verzameling kartonnen bouwplaten van kerstgroepen, popup-stallen en uitvouwkaarten van kerststallen. Ook deze kunnen op verzoek geëxposeerd worden. Door hierna te klikken ziet u afbeeldingen van een expositie van deze verzameling uit 2007.


Een door Roel van karton en gekleurd papier gemaakte kerststal, die in 1980 voor zijn kinderen dienst deed als adventskalender: elke dag kwam er een nieuw figuur bij.

Links

Het aantal sites over kerststallen is in Nederland beperkt. In de Duitstalige landen daarentegen zijn ze ontelbaar, evenals in Italië (Napels!) en Spanje (vooral Catelonië). Onderstaande sites vinden wij de moeite waard om hier te noemen. De echte zoekers zullen daarna heel wat uren kunnen doorbrengen achter de computer door enkel een van de volgende begrippen bij Google in te typen: kerststal, Weihnachtskrippe, native scene, crib, crèche, pesebre of presepi. Wij wensen je veel kijk- en zoekplezier!

Atelier 'Made in Ashtown', Idskenhuizen (Frl.)
In Idskenhuizen (Friesland) vind je atelier 'Made in Ashtown', waar Christien Dijkstra onder meer zelf gegoten, prachtig beschilderde kerstgroepen exposeert en verkoopt. Daarnaast verkoopt zij Spaanse groepen en losse kerststalbeeldjes en je kunt er kiezen uit een grote collectie dieren en accessoires die de inrichting van een kerststal kunnen completeren. In de maanden november en december heeft zij een mooi sfeervol kerststaltafereel in haar huis opgebouwd, dat ook door bezoekers van haar atelier te bekijken is. Hiernaast heeft 'Made in Ashtown' ook een webwinkel; een bezoek aan de website is zeker aan te raden, mede door de vele tips die worden gegeven voor het zelf opbouwen van een kerststal.

Kunsthandel 'De St Jans Basiliek', Den Bosch
Kunsthandel 'De St Jans Basiliek' in de Kerkstraat in Den Bosch is een andere zaak in Nederland waar je goed kunt slagen voor kerstgroepen en losse kerststalbeeldjes. Deze winkel heeft ook een webwinkel.

Firma Van Appeldoorn, Bemmel
Een informatieve site van firma Van Appeldoorn in Bemmel bij Nijmegen met een grote collectie kwalitatief hoogwaardige (en dus prijzige) kerststallen en kerststalfiguren.

De Veluwse Kerststal
Ook deze gepassioneerde kerststalbouwer heeft een kerstgroep die absoluut niet meer klein is te noemen. In zijn uitgebreide opstelling thuis zijn verschillende verrassende elementen te vinden, waaronder Golgotha en een onderwereld.

Prachtige particuliere verzameling in Wolvega
Site van Jan de Vries uit Wolvega met veel foto's en informatie over zijn prachtige verzameling kerstgroepen uit de hele wereld, met interessante achtergrondinformatie.

Particuliere verzameling in Weurt
Site van Jo en Maria Smits uit Weurt met veel foto's en informatie over hun mooie verzameling kerstgroepen.

Particuliere verzameling in Putten
Nog een mooie informatieve site van twee particuliere verzamelaars, namelijk van Haddo Hans en Hanneke Hilbers uit Putten.

Een unieke jaarlijkse kerststallenroute in Baarn
In ruim honderd Baarnse tuinen staan elk jaar, zichtbaar vanaf de openbare weg, drie weken lang kerststallen opgesteld. Vele honderden mensen lopen of fietsen elk jaar in de kersttijd langs deze nog steeds groeiende plaatselijke traditie, waarvoor Jacqueline van den Eshof uit Baarn in 1996 het initiatief nam.

Een verzamelaar van o.a. antieke papieren kerstgroepen, uitvouwkaarten en pop-ups van kerststallen
Een mooi ingerichte site van de prachtige collectie van een Belgische verzamelaar van o.a. papieren kerststallen en bouwplaten en veel verschillende antieke kerstversieringen.

Stichting tot behoud van erfgoed rond kerst
Site van de Stichting die zich bezighoudt met het behoud van materieel en immaterieel erfgoed rond kerst.

Museum 'La Maison des Santons'
Museum in Schimmert (L.) met 'santons' (heiligenbeeldjes), waaronder kerstgroepen, uit de tijd van de Franse Revolutie in de 18e eeuw, toen het hebben van religieuze beelden verboden was door de revolutionairen.

Duitse kerststallenlinks
Duitse site met veel links naar interessante sites over kerststallen.

Kerststallenverzamelaar Gustel Hertling
Site van Gustel Hertling, een Duitse verzamelaar en bouwer van kerststallen. Hij bezit er inmiddels ca.1700. In zijn dorp Waldbreitbach (ca.70 km ten zuiden van Keulen) is een kerststallenmuseum met deze grote verzameling.

Kerststallenverzamelaar Guido Esper
Leuke site met veel foto's en uitleg van Guido H. Esper, een Duitse verzamelaar van kerststallen die, evenals wij ooit zijn begonnen, elk jaar in zijn woonkamer een diorama opbouwt.

Papieren kerststallen en bouwplaatjes
Een site voor diegenen die belangstelling hebben voor de geschiedenis van kerststallen, met name naar papieren stalletjes en uitklapkaarten. Het is een leuke site, met veel afbeeldingen, waarvan tevens enkele bouwplaatjes van kerststallen te downloaden zijn om zelf in elkaar te zetten.

Firma Brigitte Weidling Krippenbotanik, webshop
Webwinkel in Duitsland met prachtige handgemaakte kerstgroepen en vooral ook veel originele handgemaakte accessoires bij kerstgroepen. Op YouTube is een mooi filmpje over deze kerstgroepen te zien.

Firma Christliche Kunst Bauer, Kevelaer
Kevelaer, vlak over de Duitse grens bij Venlo, is bekend als bedevaartplaats. Er wordt een als wonderbaarlijk beschouwde afbeelding van de Maagd Maria (de Troosteres der Bedroefden) vereerd. In het centrum van Kevelaer zijn veel winkels met religieuze kunst waar ook kerstgroepen in alle soorten, maten en materialen te koop zijn. De ruim gesorteerde winkel 'Christliche Kunst Bauer' heeft ook een webshop.

Groedner Schnitzereien, München
De duurste kerststalbeeldjes worden uit hout gesneden. Dit is de site van een webshop met een groot assortiment houten beeldjes.

Religio. Museum voor religieuze kunst in Telgte
Ongeveer 75 km over de Duitse grens bij Enschede ligt de plaats Telgte waar dit museum staat. Elk jaar van half november tot eind januari organiseren zij een prachtige kerststallententoonstelling.

ArsKRIPPANA, Losheim
In de Belgische Ardennen, pal op de grens met Duitsland bij het plaatsje Losheim in de Eifel, vind je het museum 'ArsKRIPPANA' met vele kerststallen en kerstgroepen uit Europa en andere werelddelen. Het is de moeite waard om voor een bezoek aan dit museum een paar uur uit te trekken. 'ArsKRIPPANA' is onderdeel van het complex 'Ardenner Cultur Boulevard' waar meerdere musea zijn gevestigd, waaronder een treinenexpositie met een reusachtige modelspoorbaan. Op YouTube is een informatief filmpje over ArsKRIPPANA te zien.

Napels: de bakermat van de Napolitaanse kerststal
In Napels zijn vele tientallen kerststalwinkels te vinden. Er is zelfs een straat in het centrum van de stad met alleen maar winkels met kerststalfiguren etc., die het hele jaar geopend zijn. Dit is een fimpje dat in deze straat is opgenomen.

Napolitaanse kerststalbeeljes
Een van de vele leveranciers van typisch Napolitaanse kerststalfiguren.

Montserrat Ribes Daviu
Site van de Spaanse kunstenares Montserrat Ribes Daviu met afbeeldingen van haar prachtige kerststalbeeldjes.

Kerststalfiguren uit Catelonië
Een site met een groot assortiment typisch Catalaanse kerststalfiguren.

Nog meer Catelaanse kerststalfiguren
Nog meer typisch Catelaanse kerststalfiguren, waarvan er ook veel in ons diorama een plaats hebben gekregen.

En nog meer Catelaanse kerststalfiguren
Ook figuren van deze firma zijn in ons diorama terug te vinden.