Egypte in HET KERSTDIORAMA

Als een soort vooruitblik op de vlucht naar Egypte, hebben we in HET KERSTDIORAMA ook een klein stukje Egypte opgenomen aan het eind van de woestijn. We zien hier enkele Egyptenaren met elkaar praten en twee rijke Egyptische vrouwen vertellen elkaar naast de tempel het laatste nieuws. Op de oever van de Nijl zitten krokodillen en een pelikaan. En in het water zien we een grote waterschildpad.

Rijke en arme Egyptenaren, schaapsherders en struisvogels.

De tempel van Echnaton

De tempel in HET KERSTDIORAMA is gewijd aan farao Echnaton, van wie wordt gezegd dat hij verwant was aan de Hebreeër Jozef over wie we in het Oude Testament lezen hoe zijn broers hem als slaaf verkochten, maar die later onderkoning van Egypte werd.

Echnaton is bekend geworden omdat hij het meergodendom in Egypte gedurende zijn bewind afschafte. Voor hem was er maar één God, Aton, de God van de Stralende Zonneschijf, die zich elke dag midden op de dag manifesteert. We zien hier een overeenkomst met het vroege christendom, toen Christus ook werd beschouwd als de zoon van de enige God, komend uit de hemelse sferen van de Zon.


Klik op de papyrusrol voor uitgebreide informatie over Echnaton
en zijn relatie tot Jozef, de zoon van Jakob uit het Oude Testament.