Menu


Het kakkertje


Het kakkertje in de kerststal is een oud gebruik uit Catalonië. De Catalaan beschouwt zijn land als het land van de vruchtbare aarde. In de Catalaanse cultuur komt veelvuldig het thema van de vruchtbare aarde terug, bij voorkeur door te praten over de vruchtbare werking van onze uitwerpselen. Zo komen we in dit verband het hurkende mannetje in de Catalaanse kerststallen tegen: EL CAGANER (het kakkertje, poepertje of schijtertje), een herder die onderweg naar de stal stopt om zijn behoefte te doen. Vanuit dezelfde verbondenheid met de aarde zien we in Catalonië ook een obsessie voor voedsel. Een Catalaan kan je niet alleen onderhouden met 'poepverhalen', ook kan hij uren vertellen over het eten dat hij nuttigt. 'Eet goed en poep flink, en je zult geen angst voor de dood hoeven te hebben', is dan ook een oud Catalaans gezegde.Overigens werd dit kakkertje in de stal vroeger ook wel op de schoorsteen van een van de huizen of de herberg geplaatst, met als betekenis: 'Al ben je nog zo hoog gestegen, als je je behoefte moet doen, doof je je eigen vuur', oftewel 'hoogmoed komt voor de val'.
Houthakkers in HET KERSTDIORAMA
Houthakkers in het bos zorgen ervoor dat de timmerman in Bethlehem hout krijgt om zijn werk te doen (vgl. Jozef is ook timmerman).
De houthakkersvrouw in de hut heeft een spintol in haar hand. Spinnen stond vroeger symbool voor het vormen van de levensdraden, het levenslot (n.b. Maria werd ook vaak afgebeeld achter een spinnewiel).


Vissers in HET KERSTDIORAMA
In HET KERSTDIORAMA is een heuse waterpartij, het Meer van Galilea, niet ver van Nazareth gelegen. In het water zwemmen zwanen. Vogels en andere dieren genieten van het frisse water. Bij het water zitten vissers. Zij vangen veel vis.

n.b. Het Griekse woord voor vis is 'ichtus', de afkorting van Iesus Christos, Thesu Helios, Suter (= Jezus Christus, Gods Zoon, Redder).


Stropers in HET KERSTDIORAMA


Aan de voet van de bergen woont in een grot een stropersfamilie. Terwijl de mannen op beren jagen, geeft de stropersvrouw haar pasgeboren kind de borst.