Menu

De kluizenaar


In een grot in de woestijn leeft een kluizenaar. Hij bezweert de gevaarlijke slangen met zijn fluitspel. De slang symboliseert het kwaad. Boven de kluizenaarsgrot leven gevaarlijke wilde dieren tussen de rotsen. De kluizenaar symboliseert de mens die in afzondering d.m.v meditatie en gebed de Schepper dient om daarmee de wereld en de mens verder te helpen. In ons diorama is hij hier geplaatst als een beeld voor de zorg dat Jozef, Maria en Jezus veilig door de woestijn kunnen trekken op hun vlucht naar Egypte.In de rotsen boven de kluizenaar zit een papegaai. Zijn verenkleed is net zo blauw als de 'hemelse mantel' van Maria. En zoals zijn veren niet nat worden door de regen, zo is ook Maria onberoerd gebleven door de erfzonde, lezen we in een oude legende.


De woestijn in HET KERSTDIORAMAIn de woestijn leven nomaden. Hun tenten en hutten staan bij de spaarzame vruchtbare plaatsen waar een enkele palmboom groeit. Hier kunnen hun geiten, schapen en kamelen wat te eten en te drinken vinden. Verder jagen de nomaden op de vele wilde dieren die hier leven.


Ook bij de woestijnbewoners zijn zojuist baby's geboren.


Terwijl een paar jongens de geiten, schapen en kamelen verzorgen, staan twee mannen met elkaar te praten. Een groep kinderen zit bij elkaar en maakt muziek en een andere jongen rust naast zijn kameel uit van de vermoeiende dag.